Kroon- & brugwerk

Een duurzame vervanging voor tanden of kiezen

Kronen en bruggen worden geplaatst als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren moeten terugkomen bij de tandarts.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van porselein of goud dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Een kroon is nodig als er onvoldoende houvast is voor een vulling. Dit komt voor als er door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn natuurlijke functie en vorm weer terug

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt als één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen moeten worden vervangen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden en kiezen die zich aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies bevinden. Op die zogeheten pijlers worden twee of meer kronen geplaatst met daartussen een brugtussendeel.

De behandeling

Het plaatsen van een kroon of brug bestaat uit meerdere behandelingen. Tijdens de eerste behandelsessie wordt een deel van de tand, kies weggeslepen om ruimte te maken voor een kroon of brug. U krijgt een tijdelijke kroon of brug om de bewerkte tanden goed te beschermen.

Nazorg, behandelplan, kosten en verzekering

Indien u een kroon of brug denkt nodig te hebben maakt de tandarts een begroting van de te verwachten kosten. Raadpleeg uw verzekering voor de eventuele vergoeding.