Mondverzorging

Voorkom gaatjes en tandvleesontstekingen door een goede mondverzorging. Hoe? Door tweemaal daags elektrisch of handmatig te poetsen en het gebruik van stokers en ragers. Bij tandartsenpraktijk Van den Endelaan gaat u altijd naar de mondhygiënist of preventie-assistent. Tijdens een mondhygiënebehandeling wordt een DPSI score uitgevoerd en zo een behandeling geadviseerd. Ook krijgt u tips over het poetsen en voeding.

Mondhygiënisten en preventie-assistenten ​

De mondhygiënist en preventie-assistent hebben een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. Zij behandelen mond- en tandvleesproblemen en helpen om nieuwe problemen te voorkomen.

Gezond tandvlees is belangrijk

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Is uw tandvlees ongezond, dan kan dat ertoe leiden dat uw tanden en kiezen los gaan zitten. Uiteindelijk kunt u hierdoor zelfs uw tanden en kiezen verliezen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft.

Cijfer voor uw tandvlees

De tandartsen, mondhygiënisten en preventie assistenten van tandartspraktijk Van den Endelaan bekijken bij elke periodieke controle hoe gezond uw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. Zes gebieden in uw gebit krijgen een cijfer volgens de ‘Dutch Parodontal Score Index’. Deze DPSI-scores variëren van 0 tot 4 en worden genoteerd in uw patiëntendossier.

Wat is uw DPSI-score?

Uw DPSI-score wordt bepaald met onderstaande criteria:

0 : Het tandvlees is gezond: het is roze van kleur, ligt strak om de tandhals en bloedt niet.
1 : Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt bij het meten; er is sprake van gingivitis.
2 : Behalve gingivitis is er ook tandsteen – ofwel verharde tandplak – aanwezig.
3- : Er is beginnende parodontitis: de tandvleesontsteking heeft zich uitgebreid naar het kaakbot.
3+ : Er is gevorderde parodontitis: er is botafbraak en tandwortels liggen deels bloot.
4 : De parodontitis trekt naar de wortelpunt. Door botverlies kunt u tanden en kiezen verliezen.

Uw tandvlees in topconditie

Waar nodig worden tandplak en tandsteen met speciale instrumenten verwijderd. Ook kunnen we gebitsbeschermende middelen zoals fluoride aanbrengen en uw gebit polijsten. Voor tandvleesproblemen die de mondgezondheid bedreigen (score 3 en 4), maken we een behandelplan conform het door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie vastgestelde paroprotocol. Uw tandarts of mondhygiëniste informeert u nader over de behandeling en de kosten.

Parodontologie

Parodontologie is de benaming voor het specialisme rondom ontstoken tandvlees (gingivitis) en andere weefsels (parodontitis) rond de tand. Ongeveer één op de drie mensen die de leeftijd van dertig zijn gepasseerd hebben een vorm van parodontitis, maar velen komen hier pas in een (te) laat stadium achter. Een pijnlijke zaak. In enkele gevallen is een doorverwijzing naar een Parodontologie praktijk noodzakelijk.