Prothese of klikgebit
Uw tandarts adviseert u of een prothese of klikgebit bij u past. Een klikgebit is een gebitsprothese die rust op implantaten. Een klikgebit kan een oplossing zijn als u problemen heeft met een loszittend kunstgebit. Het klikgebit wordt gemaakt van licht materiaal. Daardoor is de prothese voor patiënten geschikt die weinig kaakbot meer hebben nadat ze al jarenlang drager zijn geweest van een kunstgebit. Een klikgebit is meestal veel fijner om te dragen dan een kunstgebit.
Wat is het verschil tussen een tandprothese en een klikgebit?
Als u het gevoel van eigen tanden of kiezen wilt behouden kunt u ook kiezen voor een vaste constructie op implantaten. Een vaste constructie is een soort uitgebreide brug die in uw mond ligt op implantaatwortels – vastgezet met schroeven. Een klikgebit daarentegen kent drukknoppen of drukstaafjes die in het implantaat vast zijn bevestigd. De tandtechnische elementen worden daarvan ‘afgeklikt’. Een vaste brugconstructie in uw mond kunt u er dus niet uitnemen. Dit is feitelijk het grote verschil tussen beide soorten.
Behandelplan, kosten en verzekering
Nadat er een behandelplan is opgesteld dient u rekening te houden dat er voor een volledige prothese, 5 tot 6 afspraken nodig zijn om een goed passende prothese te krijgen. Eerst worden er afdrukken van uw gebit gemaakt, waar in het tandtechnisch laboratorium een individuele lepel vervaardigd. Hierna wordt de beetbepaling gemaakt waarmee de tandarts de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak bepaald. Vervolgens bepaalt u samen met de tandarts de vorm van de tanden en de kleur. Een eerste voorbeeld wordt in was vervaardigd zodat u het kan passen. Als u tevreden bent wordt het geperst en kan de prothese geplaatst worden.
Indien u een prothese denkt nodig te hebben zal de tandarts eerst een begroting opstellen van de te verwachten kosten. Een volledige prothese wordt 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering wordt er ook nog een deel vergoed van de 25% eigen bijdrage.